ylälogo
Etusivu
Edustusjoukkue
2. Joukkue
Pelit
Liput
Tilastot
Peliraportit
Duon Tiedote
Fanituotteet
Historia
Tiedot
Linkit
Pelien live-seuranta
facebook

Kausijulkaisu


SM-kaukalopallo

Kaukalopalloliitto

SM-kaukalopallo

Hyökkäävän Pakin Palsta


Duo 20-vuotta - Jämsäläistä kaukalopalloa vuodesta 1996

Elettiin kevättä 2012. Kaukalopallon SM-sarjan ensimmäinen loppuottelu oli täyttä häkää käynnissä Porvoossa. Isäntäjoukkue Hamarin Elo oli hallinnut pelin alkua, mutta sitkeä Duo Jämsä oli kirinyt rinnalle. Yleisöä oli saapunut hienosti paikan päälle, tunnelma katsomossa kiihtyi.

Seurasi pelikatko, jonka aikana Duon pitkäaikainen puuhamies Pekka Koivuniemi oli havahtunut katsomossa noin parikymppisten poikien jutusteluun.
- Hitto, tämähän on siistimpää kuin jääkiekko, oli yksi pojista huudahtanut.
Nuo sanat piirtyivät pysyvästi Koivuniemen tajuntaan. Hän muistaa ne edelleen elävästi.
- Siinä hetkessä itselleni syntyi sellainen fiilis, että tästähän koko touhussa on koko ajan ollut kysymys myös Duossa. Kaukis todellakin on mahtava peli, joka tempaisee myös katsojat mukaansa, Koivuniemi kertoo nyt, nelisen vuotta myöhemmin.
- Siksi tätä seuratyötäkin on jaksettu tehdä kaikki nämä vuodet.

Kuluvalla kaudella 20-vuotista taivaltaan juhliva Duo on saavuttanut SM-sarjassa kolme mitalia, hopean ja kaksi pronssia. Ensin seura pelasi kaksi kautta 2. divisioonassa, sitten kymmenisen vuotta 1. divisioonassa, kunnes nousi pääsarjaan kaudeksi 2008-2009. Duon 20-vuotisjuhlaottelu pelataan sunnuntaina 21. helmikuuta, jolloin jämsäläisten ylpeys kohtaa SM-sarjan välieräottelussa Hamarin Elon, pitkäaikaisen kiistakumppaninsa.

- Luvassa on hieno tapahtuma. Odotan muutenkin suurella innolla tämän kevään pudotuspelejä, koska Duon joukkueessa on selvää mestaruuspotentiaalia - enemmän kuin koskaan aiemmin, sanoo Koivuniemi, joka toimi historian ensimmäisen Duo-joukkueen valmentajana.
- Mestaruus olisi hieno kruunu Duon pitkäjänteiselle ja järkevälle seuratyölle.Kaukislehti    Koillis-Häme    Keskisuomalainen

Valitsemalla ylläolevan artikkelin, pääsee lukemaan artikkelin sisällön

Jämsänjokilaakson kaukalopallo syntyi 1996, kun Lentävä Jämsäläinen ja Jokilaakson Pallo (Jämsänkoski) yhdistivät voimansa. Taustalla vaikutti molempien seurojen yhteinen motiivi.

- Kummassakin seurassa oli valtava tahtotaso siihen, että Jämsän seudun kaukalopalloa on kehitettävä. Olimme tavallaan aikaamme edellä: näimme, että pienillä paikkakunnilla toiminta kehittyy parhaiten voimia yhdistämällä - aivan samalla tavalla kuin nykyään uskotaan valtio- ja kuntatasolla kuntaliitosten kohdalla, Duon perustajajäseniin kuuluva Mika Kyrö linjaa.

- Kahden kovan kiistakumppanin yhdistäminen ei ollut haasteeton tehtävä, mutta onnistuimme siinä hyvin. Duoon rakentui lyhyessä ajassa omaleimainen, hyvähenkinen ja tervepäinen ilmapiiri. Se näkyy seuran toiminnassa edelleen.

Avauskaudella nousu ykkösdivariin ei vielä toteutunut, mutta seuraavalla kylläkin. Duo ei hävinnyt kakkosen runkosarjassa yhtään ottelua. Ykkösdivarin karsintoihin joukkue pääsi, kun se kukisti jyväskyläläisen TRIO Kaxin rangaistuslaukauskilpailun jälkeen.

- En ikinä unohda sitä matsia! Jännitys oli aivan tapissa, kun rankkareita ammuttiin. Voi sanoa, että tuolla kaudella otimme seurana ison urheilullisen harppauksen eteenpäin, Kyrö linjaa.


Joukkue97-98

Nousu ykkösdivariin onnistui ylläolevalla kokoonpanolla

Yksi mies on jaksanut puurtaa lähes täysipäiväisesti töitä Duon eteen kaikki parikymmentä vuotta, Ari "Ake" Vilenius. Joukkueenjohtajan roolin lisäksi Vilenius antoi pitkään vahvan panoksensa seuran ykkösjoukkueelle, hän oli joukkueen kantavista hyökkääjistä. Ilman Vileniusta ja Kyröä homma ei olisi alussa toiminut.

- Molemmat ovat antaneet hienon panoksen seuralle. Kun esimerkiksi Duon tervehenkisyydestä ja järkevästä taloudenpidosta puhutaan, onnistuminen henkilöityy Vileniukseen. Hänen merkityksensä seuralle on edelleen korvaamattoman tärkeä, Koivuniemi kehuu.

- Vileniukselta on vaadittu todella pitkää pinnaa joukkueen henkisessä yhdistämisessä ja yhteistyökumppanien hankinnassa. Duon sielu rakentuu Aken kautta.


Vilenius   Kyrö

Kuvassa Ari "Ake" Vilenius ja Mika Kyrö

Vilenius itse puhuu mielellään suurimmasta intohimostaan, itse pelistä. Hän on nähnyt läheltä seuran tasaisen, mutta varman kypsymisen kohti huippua.
- Merkittävä askel eteenpäin tapahtui kaudella 2001-2002, kun Jyrki Finnäs tuli Duon ykkösjoukkueen päävalmentajaksi. Hän toi ennen kaikkea treenaamisen kulttuuria ryhmään, Vilenius sanoo.

Runsaat kymmenen vuotta sitten pelaajat eivät aina Finnäsin metodeille hymyilleet, nyt se on jo sallittua. Finnäs muistetaan erittäin omaleimaisista, rohkeista otteistaan.
- Finnäs saattoi laittaa kärkimiehiä vilttiin kesken pelin, vaikka mukana ei olisi ollut kuin korkeintaan kaksi kentällistä pelaajia. Nimet eivät tosiaan painaneet selässä, Vilenius sanoo hymähdellen.
- Treeneissä vedettiin peliä edeltävinä iltoinakin aivan täysillä, mitään herkistelyä ei nähty. Ja pelireissuilla Finnäsillä oli tapana pistää porukka puolisen tuntia ennen määräpäähän saapumista ulos bussista - kävelylenkille. Eikä auttanut, vaikka keli olisi ollut miten ilkeä tahansa.


Jyrki Finnäs

Jyrki Finnäs

Ykkösdivarissa Duo sijoittui parhaimmillaan toiseksi, usein kärjen tuntumaan. Liiganousu tapahtui keväällä 2008, kun joukkue voitti SM-sarjan tasonmittausväännössä Lieksan Innon.
- Liigaan pääseminen tuntui älyttömän hienolta. Muistan, että ensimmäisen kauden aikana todella iso osa jämsäläisistä eli seuran hengessä mukana. Se oli sydäntä riipaisevan upeaa, Kyrö alleviivaa.


palkitut 2008

Palkitut pelaajat liigaan nousu vuonna

Alku liigassa oli haastava, mutta koko ajan Duon otteissa oli nähtävissä kehityksen merkkejä. Olli "Opa" Kaipomäki on toiminut Duon SM-sarjajoukkueen päävalmentajana kahta kautta lukuun ottamatta.
- Tämä on ollut mahtavaa aikaa. Juuri sen vuoksi, että seura ei ole jämähtänyt paikoilleen, vaan on koko ajan parantanut kilpailukykyään, Kaipomäki sanoo.
- Kevään 2012 finaalit olivat hieno kokemus ja hyvä saavutus. Silloinen finaalitappio ei kuitenkaan kirpaissut yhtä paljon kuin äärimmäisen niukka välierätappio Flexolahdelle keväällä 2014. Se jatkoaikatappio kolmannessa välierässä kyrsii edelleen.


Duon hopeajoukkue 2012

Duon hopeajoukkue vuonna 2012

Viime kausina Duon joukkueessa on nähty vuosittain useita ulkopaikkakuntalaisia pelaajia. Vileniuksen ja Koivuniemen mukaan se on ollut välttämätöntä joukkueen kilpailukyvyn ylläpitämiseksi ja parantamiseksi. Edelleen päävalmentajana toimiva Kaipomäki yhtyy näkemykseen.
- Vuosien varrella joukkueeseen on tullut useita laadukkaita pelaajia Jämsän ulkopuolelta. He ovat tuoneet joukkueeseen lisää voittamisen kulttuuria, Kaipomäki ruotii.
- Otetaan nyt yhdeksi esimerkiksi vaikka ikinuori hyökkääjä Harri Jalonen. Vuosien varrella Jalonen on usein omalla esimerkillään näyttänyt, millaisia ratkaisuja tiukkojen otteluiden voittaminen vaatii.


Jalonen

Harri Jalonen etualalla

Duon juhlakausi huipentuu odotettuihin taistoihin Hamarin Eloa vastaan. Kaipomäen mielestä mestaruus on ainoa oikea tavoite Duolle.
- Nyt kasassa oleva joukkue on materiaaliltaan paras Duon historiassa. Meillä on kaikki saumat menestyä, mutta se vaatii pelaajilta paljon henkistä kovuutta, Kaipomäki korostaa.